środa, 3 grudnia 2014

o poranku ..

.. przede wszystkim ZDROWO! .. chociaż ..

.. nie należę do osób, które popadają w skrajności. Nie mogę z czystym sumieniem przyznać, że odżywiam się wyłącznie zdrowo.. kocham kawę, (nad)używam ostrych przypraw i lubię od czasu do czasu zjeść słodycza (jesienią i zimą niestety częściej ..) .. ale ..

.. wiem, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem rozpoczynającym dzień..  i czy będzie on pełen energii, czy też zupełnie jej pozbawiony, głównie zależy od tego co zafundujemy sobie na porannym talerzu .. to inwestycja w cały nasz dzień.. 

.. wiem też, że prawidłowe zbilansowane śniadanie powinno być bogate w BIAŁKA, WĘGLOWODANY ZŁOŻONE, WĘGLOWODANY PROSTE, TŁUSZCZE oraz WITAMINY i SOLE MINERALNE.. (pamiętam to jeszcze ze szkoły) i to wcale nie jest skomplikowane, wystarczy mieć tylko pod ręką WŁAŚCIWE PRODUKTY NIENAGANNEJ JAKOŚCI ..

moje PRZYKŁADOWE ŚNIADANIE?

chleb żytni + masło + chuda wędlina, czasem ser żółty, lub biały w postaci twarożku + pomidor lub papryka (niekiedy sałata, rzodkiewka i inne warzywa) + jajko (nie zawsze) + dżem + jogurt + musli + .. niestety kawa, ale walczę z tym, próbuje przerzucić ją na II śniadanie, a włączyć kakao (narazie ciężko) i .. jabłko (lub inny owoc)


kilka ZDROWYCH CIEKAWOSTEK na podstawie ostatnio przeczytanego ARTYKUŁU .. 
(źródło : "Wiemy co jeść. Śledztwo Kasi Bosackiej" [w:] CLAUDIA nr 9 (257) wrzesień 2014, s. 86-92)

.. jeśli CHLEB to najlepiej ŻYTNI.. zawiera cenne WITAMINY, CYNK, POTAS i MANGAN ..

UWAGA! na olbrzymią ilość GLUTENU w CHLEBIE PSZENNYM, jasny kolor to nic innego jak KWAS ASKORBINOWY i bezwartościowe białe ziarno .. jeśli PSZENNY to GRAHAM albo ORKISZ.. te udające ŻYTNI są ciemne dlatego, że zawierają .. ZABRONIONY KARMEL! i inne "rewelacje" ... pieczywo TOSTOWE szkoda pisać .. (!), a PACHNĄCE BUŁECZKI .. raz upieczone, potem zamrożone, rozmrożone, znów upieczone.. szybko robią się czerstwe i zwykle też zawdzięczamy je .. gotowcom (mieszanki piekarnicze) .. 

.. po czym POZNAĆ WARTOŚCIOWY CHLEB? .. po WADZE.. CIĘŻSZY CHLEB ma WIĘCEJ ZDROWEGO ZAKWASU ..

.. jeśli MLEKO.. to naturalne ( nie smakowe) .. i najlepiej w BUTELCE, ponieważ KARTONOWE jest poddane PASTERYZACJI w wysokiej temperaturze, przez co GUBI CENNE WITAMINY i .. SMAK

.. a MUSLI? najlepsze to takie PRZYGOTOWANE W DOMU, a jeśli KUPNE to.. BEZ DODATKU CUKRU .. i trzeba czytać SKŁAD!

.. jeśli sól (choć lepiej wogóle jej nie używać) .. to najlepiej MORSKA, zawiera MINERAŁY: JOD, MAGNEZ, CYNK, POTAS.. ma także DZIAŁANIE OCZYSZCZAJĄCE .. 

.. niezłe JAJA są z JAJAMI .. ZWRACAJMY UWAGĘ NA SKORUPKI JAJ! są na nich STEMPELKI i zdradzają nam.. w jakich warunkach żyją sobie KURY.. najpierw mamy CYFRĘ od 0 do 3, to są właśnie WARUNKI, następnie SYMBOL PAŃSTWA i NUMER WETERYNARYJNY.. najlepsze 0 lub 1 to WOLNE WYBIEGI, kury odżywione jak należy, jaja sa bogate w ŻELAZO i KWASY OMEGA-3.. najgorsze 3, KURY są UPYCHANE na siłę w klatkach, zestresowane znoszą zdecydowanie mniej wartościowe jaja ..

.. SERKI w kubeczkach mają zbyt DUŻO CUKRU.. zwiększają tylko APETYT.. 

.. przy kupnie SERA ŻÓŁTEGO należy zwracać uwagę na : SKŁAD (najlepszy  z MLEKA, naturalny), SŁOWO "SER" (musi być widoczne!), oprócz tego ten wartościowy nie przypomina plasteliny, nie wałkuje się na nożu, jest bardziej sprężysty i bledszy niż wyrób seropodobny .. a TOPIONE? niezbyt zdrowe, zawierają głównie WODĘ .. i FOSFORANY .. które utrudniają wchłanianie przez nas wapnia, żelaza oraz magnezu.. HOMOGENIZOWANY nie jest zły, pod warunkiem, że ma mniej tłuszczu, więcej białka.. poza tym AZOT użuwany do ich spulchniania NIE JEST GROŹNY!

.. o WĘDLINIE I KIEŁBASACH dużo by się rozpisywać.. WAŻNY SKŁAD! sprawdzajmy ile jest "MIĘSA W MIĘSIE" .. w KIEŁBASACH im więcej białka, tym lepiej.. Dobra SZYNKA? także zawiera dużo białka .. (z mięsa, nie roślinnego) .. poza tym widać w niej strukturę mięsa, nie jest jednolitą masą. No i nie ma dziurek po ostrzykiwaniu ... WODĄ!

.. a MASEŁKO? .. uwaga na PODRÓBY!  dobre MASŁO NIE JEST TANIE, ( min. 4 zł kostka), słówko MASŁO powinno rzucić nam się w oczy, poza tym wyjęte z lodówki jest TWARDE, a z kolei producenci SMAKOWYCH masełek żerują na NASZEJ NAIWNOŚCI (płacimy więcej!) ..

.. MIÓD .. najlepszy NASZ POLSKI ..

Cały artykuł czyta się JEDNYM TCHEM! po jego przeczytaniu od razu pobiegłam do lodówki sprawdzić JAJA.. i co się okazało? numerek .. oczywiście 3 .. a opakowanie wskazywało na co namniej 1 ;-(

.. warto ZWRACAĆ UWAGĘ na SKŁAD PRODUKTÓW.. nauczyłam się tego będąc w ciąży.. do tej pory pojęcia nie miałam, jakie świństwa wrzucałam do żołądka..



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz